Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting

 Elk persoon die in Nederland woont of vanuit Nederland geld verdient moet inkomstenbelasting betalen. De inkomstenbelasting is verdeelt in drie verschillende boxen, namelijk:
  • Box 1: Werk en Inkomen;
  • Box 2: Aanmerkelijk belang;
  • Box 3: Sparen en beleggen.

Voor elke box geldt een ander tarief. De overheid van Nederland behoudt het recht om de tarieven te wijzigen. Meer informatie over de verschillende boxen is hier te lezen.

Hebt u nog een openstaande vordering op een persoon of bedrijf? Of heeft de belastingdienst of een bedrijf een vordering op u? De betrokkene mag over zijn of haar vordering de zogenoemde wettelijke rente berekenen.  U kunt de wettelijke rente vergelijken met een boete. Bij de hogere bedragen kan de wettelijke rente enorm oplopen. Het is een soort verkapte schadevergoeding omdat de factuur niet binnen het gestelde termijn is voldaan. Kunt u een rekening niet betalen? Maak dan afspraken met het bedrijf of de deurwaarder. Extra kosten zit u immers niet op te wachten. Als u alles op zijn beloop laat gaat u te maken krijgen met invorderingskosten, juridische kosten, wettelijke rente en eventueel schadevergoedingen. Bij auto schorsen speelt dit niet.